Kulinarnie - o kuchni tradycyjnej

Oprócz wszelkiego rodzaju przetworów w słoikach nie dziwią nas już ręcznie robione wędliny, kiełbasy, a nawet sery. Z uwagi na coraz liczniej występujące w jedzeniu sklepowym związki chemiczne oraz towarzyszące im choroby i alerg

Kulinarnie - o kuchni tradycyjnej Wędzenie to tradycyjna metoda konserwacji potraw. Szukasz producenta wędzarni?

Sztuka wyrobu wędzonych wędlin

Coraz więcej osób decyduje się na samodzielne wytwarzanie jedzenia w swoim domu. Oprócz wszelkiego rodzaju przetworów w słoikach nie dziwią nas już ręcznie robione wędliny, kiełbasy, a nawet sery. Z uwagi na coraz liczniej występujące w jedzeniu sklepowym związki chemiczne oraz towarzyszące im choroby i alergie, jest to zjawiskiem zrozumiałym. Przy odrobinie wprawy i dobrych chęci, samodzielne wytwarzanie jedzenia jest proste i szybkie. Na początek można spróbować wyrobu szynek oraz kiełbas, które będą stanowiły zdrowy dodatek do kanapek. Aby zyskały one niesamowity smak i aromat, warto zastanowić się nad wybudowaniem w ogródku przydomowej wędzarni. Nie zajmuje ona wiele miejsca i jest łatwa w wykonaniu, a zagwarantuje nam zdrowe i pyszne wyroby, którymi chętnie będzie się zajadała całą rodzina.


Zrób to sam ? wędzarnia w ogródku

Jeśli denerwuje Cię niezdrowa żywność dostępna w sklepach, zawierająca wiele substancji chemicznych szkodliwych dla ludzkiego organizmu, czas wziąć sprawy w swoje ręce. Jeśli dysponujesz wolnym kawałkiem ogródka, w prosty sposób możesz samodzielnie zbudować wędzarnię. Wbrew pozorom jest to zajęcie proste i nie wymagające talentów rzemieślniczych, a samodzielnie skonstruowana wędzarnia może służyć przez długie lata. Szerokie możliwości wędzenia mięs, wędlin, kiełbas, ryb, a nawet serów z pewnością będą zachęcać do jej użytkowania. Wędzarnię można samodzielnie zbudować z drewna, cegieł bądź kamieni dekoracyjnych, a nawet ze zwykłej metalowej beczki. Wystarczy zachować odpowiednią konstrukcję z miejscem na palenisko, kominem oraz miejscem do wieszania naszych wyrobów.


Sztuka wędzenia

Pasjonatów domowego wędzenia jest w Polsce coraz więcej. Trudno się temu dziwić, gdyż smak samodzielnie wykonanych i wędzonych wędlin jest niesamowity. W Internecie znajdziemy wiele sprawdzonych przepisów, które z powodzeniem można wykorzystać w zaciszu domowym. Problem pojawia się jednak w momencie wyboru drewna do wędzenia. Do wyboru mamy drewno z drzew iglastych, liściastych oraz owocowych. Istnieje kilka podstawowych zasad, o których należy pamiętać. W pierwszej kolejności należy wykluczyć drzewa iglaste, które wydzielają żywicę i wpływają na smak potrawy. Następnie powinniśmy wybrać drewno w zależności od tego, jaki kolor i smak wędzonek nam odpowiada. Buk jest drzewem szczególnie polecanym w przypadku ryb i wieprzowiny, a jabłoń, wiśnia i grusza sprawdzą się do wędzenia drobiu.