Białka serwetkowe i inne suplementy

skiej masy ciała, a niektórzy z nich zostają również zobowiązani do zrzucenia kilku kilogramów. Dlatego dietetycy układają dla takich sportowców odpowiednie diety. Ze szczególną uwagą przygotowują dla swoich podopiecznych zest

Białka serwetkowe i inne suplementy

Lekkostrawne diety przeznaczone dla sportowców

Wielu sportowców musi stosować diety lekkostrawne i odchudzające. Dzieje się tak dlatego, że są oni zobowiązani do utrzymywania stałej i niskiej masy ciała, a niektórzy z nich zostają również zobowiązani do zrzucenia kilku kilogramów. Dlatego dietetycy układają dla takich sportowców odpowiednie diety.

Ze szczególną uwagą przygotowują dla swoich podopiecznych zestawy obiadowe i wieczorne. Dzieje się tak dlatego, że wprawdzie śniadanie jest uważane za najważniejszy posiłek dnia, ale samo śniadanie zostanie jeszcze dobrze przetrawione, natomiast spalanie obiadu musi być już przeprowadzane bardziej intensywnie, jeżeli sportowiec chce utrzymać swoją dotychczasową masę ciała. Musi również uważać na to, jakie potrawy będzie zjadał na kolacje.


Różne suplementy w Wikipedii

Płynne suplementy ? składają się głównie z węglowodanów (50-70 %), białka (20 %), czasem z niską zawartością tłuszczu. Wzbogacane witaminami i składnikami mineralnymi. Rozcieńczane wodą lub mlekiem.

Sportowe batony ? Dostępne w sklepach dla sportowców. Najczęściej zawierają duże ilości białka i/lub węglowodanów, niekiedy z dodatkiem tłuszczy. Wzbogacane witaminami i składnikami mineralnymi. Stosowane jako przekąska między posiłkami, posiłek przed treningiem, uzupełnienie strat po wysiłku. Jeżeli w składzie występuje L-karnityna, chrom lub wyciąg z garcynia Cambogia, pomagają spalać tkankę tłuszczową, redukować masę ciała oraz zmniejszają apetyt4.

Żele węglowodanowe ? składają się głównie z węglowodanów (60-70 %), oraz nieznacznych ilości białka i tłuszczu w opakowaniu do wyciskania. Z dodatkiem BCAA, antyoksydantów, kofeiny, L-karnityny, minerałów4.

Sportowe drinki ? płyny wysoko węglowodanowe, uzupełniające zużycie glukozy podczas wysiłku oraz gaszące pragnienie. Uzupełniają straty jonów sodowych, dzięki czemu zapobiegają odwodnieniu w wyniku pocenia organizmu. Zawartość składników mineralnych wpływa pozytywnie na pracę mięśni.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Suplement_(kulturystyka)


Encyklopedia o superfoods

Superfood ? termin marketingowy wykorzystywany do określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, rzekomo bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.

Termin po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w czasopiśmie ?Nature Nutrition? w 1998. Określenie to szybko stało się wykorzystywanym hasłem w artykułach, pojawiających się w gazetach i czasopismach, które miały za zadanie poszerzyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz zaleceń dietetycznych. Bardzo szybko pojęcie super żywności zostało wykorzystane przez marketingowców i przemysł spożywczy, tak, aby ich produkty były bardziej atrakcyjne dla klientów

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood